Image

Uskoro solarno drvo u Starom Gradu Sarajevo

Projekat izgradnje solarnog stabla u Starom Gradu, "Modern Renewables – Brighter Future", čiji su nosioci Općina Stari Grad i Udruženje inžinjera na globalnom nivou za BiH (IEEE-Institute of Electrical and Electronics Engineers), se polahko privodi kraju. 

Nakon izvršene tehničke evaluacije pristiglih idejnih rješenja, nakon javnog poziva studentima Univerziteta u Sarajevu, u uži krug izbora ušlo je šest najboljih rješenja dizajna solarnog stabla koji će biti predstavljeni na završnom događaju. Događaj će se održati 27. aprila 2019. godine (subota) u Multimedijalnom centru Kovači, na adresi Širokac 1, Sarajevo, sa početkom u 10:00 sati.

Autori šest najboljih radova će 27. aprila prezentovati svoja idejna rješenja stručnoj komisiji, čiji je sastav sljedeći:

  1. Ibrahim Hadžibajrić – Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo
  2. Akademik prof.dr.sc. Kemal Hanjalić – stručnjak iz oblasti mašinstva
  3. Hasan Ćemalović dipl.ing.arh. – stručnjak iz oblasti arhitekture
  4. Meliha Selak, dipl.ing.el. – stručnjak iz oblasti elektrotehnike
  5. Bogić Bogićević – osoba iz javnog života

Stručna komisija će zajedno sa publikom odlučiti pobjednika prema prethodno definisanim kriterijima iz Javnog poziva.

Autoru najboljeg rješenja pripast će novčana nagrada u iznosu od 2.500,00 KM, dok su za ostale učesnike obezbjeđene utješne nagrade.

Svi zainteresovani građani su pozvani da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj te na taj način pruže podršku mladim ljudima i njihovim idejama. Registraciju je potrebno izvršiti putem linka: https://forms.gle/LMoeBRFh7Xkyzp8P7.

Solarno stablo će biti postavljeno na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, a njegova uloga bit će multifunkcionalna. Služit će za punjenje prijenosnih računara, mobitela, tableta i brojnih drugih uređaja, a punjenje će biti omogućeno preko USB ulaza, standardnih utičnica, te pomoću beskontaktnog napajanja. Stablo će pružati i druge pogodnosti i osvjetljavati okolni prostor, a imat će i neprekidni prikaz na LCD televizorima sa informacijama o važnim gradskim lokacijama, telefonskim brojevima, ustanovama i adresama, što je naročito pogodno za turiste u našem gradu.

Cilj projekta je da građani budu upoznati s prednostima korištenja obnovljivih izvora energije, te da studenti Univerziteta u Sarajevu budu potaknuti da radom i zajedničkim djelovanjem unaprijede ambijent življenja u zajednici.

Prema projekcijama, potrošnja električne energije do 2030. godine bi se trebala povećati za 50%. Ukoliko se prati ovaj trend razvoja dolazi se do zaključka da su obnovljivi izvori električne energije, kao što je sunčeva energija, neizostavan dio naše budućnosti jer su rezerve konvencionalnih izvora sve manje.

„Modern Renewables – Brighter Future“ svojim dizajnom i ekološki prihvatljivom tehnologijom otvara nove perspektive te zadovoljava sve društvene, ekološke, kulturološke i estetske aspekte.